سفارش تبلیغ
صبا ویژن
هرگاه خداوند، بنده ای از امّتم را دوست بدارد، محبّتش را در دل های برگزیدگانش، در جان های فرشتگانش و ساکنان عرشش می افکند، تا دوستش بدارند . به حقیقتْ چنین کسی، دوستدار خدا است . خوشا به حالش! و اورا در روز قیامتْ نزد خداوند، حقّ شفاعت است . [.رسول خدا صلی الله علیه و آله]
دفاع بلاگ
 
 RSS |خانه |ارتباط با من| درباره من|پارسی بلاگ
»» امید محرّک انسان

 

      الحمد للَّه ربّ العالمین و صلّى اللَّه على سیّدنا محمّد و آله الطاهرین‏ و لعنة اللَّه على أعدائهم أجمعین.

      مناجات چهارم از مناجات‏هاى پانزده گانه امام سجاد علیه السلام مناجات الراجین‏نام دارد. در توضیح عبارات قبلى اشاره شد که خوف و رجاء مانند دو بال براى پرواز به سوى کمال الهى است. به همین خاطر امام بلافاصله بعد از مناجات الخائفین،مناجات الراجین را آغاز مى‏نمایند.

«یا من إذا سَئلهُ عبدٌ أعطاه و إذا أمَّلَ ما عِنده ‏بَلَّغه مُناه و إذا أقبَلَ عَلَیه قَرَّبَه و أدناه و إذا جاهَرهُ بالعصیان سَتَر على ذَنْبِه و غَطّاه‏و إذا توکّل علیه أحسَبَه و کَفاهُ».

      همانگونه که در مناجات الخائفین بحث را با توضیح متعلّق خوف آغاز کردیم‏ در این مناجات هم ابتدا به روشن ساختن متعلّق رجاء مى‏پردازیم.

      متعلّق امید که در عبارات دعا به تناوب تکرار گردیده است؛ چیست؟خداوند مى‏فرماید:

«لَقَدْ کَانَ لَکُمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن کَانَ یَرْجُو اللَّهَ وَالْیَوْمَ الْآخِرَ وَ ذَکَرَ اللَّهَ کَثِیراً»(1).

مسلماً براى شما در زندگى رسول خدا سر مشق نیکویى بود براى آنها که امید به‏ رحمت خدا و روز رستاخیز دارند و خدا را بسیار یاد مى‏کنند.

«فَمَن کَانَ یَرْجُو لِقَاء رَبِّهِ فَلْیَعْمَلْ عَمَلاً صَالِحاً وَ لاَ یُشْرِکْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ ‏أَحَداً»(2).

پس هر کس به لقاى پروردگارش امید دارد، باید کارى شایسته انجام دهد، و هیچ‏ کسى را در عبادت پروردگارش شریک نکند.

      از دو آیه? فوق چنین استفاده مى‏شود که اساسى‏ترین ثمره? امید عمل صالح ‏است و از طرف دیگر عمل صالح است که انسان را به نقطه? مطلوب مى‏رساند. به ‏عبارت دیگر متعلّق رجاء و امید لقاء الهى است و لقاء الهى مرهون عمل صالح ‏مى‏باشد.

      در آیات دیگر مشخصات انسان‏هاى نا امید ذکر شده است. خداوند مى‏فرماید:

«إَنَّ الَّذِینَ لاَ یَرْجُونَ لِقَاءنَا وَ رَضُواْ بِالْحَیاةِ الدُّنْیَا وَاطْمَأَنُّواْ بِهَا وَالَّذِینَ هُمْ عَنْ ‏آیَاتِنَا غَافِلُونَ»(3).

آنان که به ملاقات ما و روز رستاخیز امیدوار نیستند و به زندگى دنیا خشنود شدند و بر آن تکیه کردند و آنان که از آیات ما غافلند جایگاهشان آتش است.

      همانگونه که بنده? امیدوار در طلب لقا الهى و عمل صالح است بنده? ناامید در آیات و روایات به عنوان کسى که فقط طالب دنیا است و تکیه گاهى جزء دنیا ودنیاطلبى ندارد، معرفى گردیده‏اند. بنده ناامید چون امیدی جز به دنیا ندارد؛ لذا نمى‏تواند عمل صالح داشته باشد، و نهایتاً از آیات الهى غافل مى‏ماند.

 

   آثار امید و رجاء

      اولین ثمره? رجا و امید این است که امیدوار را بر مى‏انگیزد و او را به تحرّک وامى‏دارد. امیدوار همواره براى تلاش، کار و قبول زحمت انگیزه دارد. امید در انسان‏ مانند موتور محرّک مانع ایستایى، خمودگى و افسردگى مى‏گردد. امیدوار در تلاش وتکاپو براى به دست آوردن متعلّق امید است. بنابر این مهمترین اثر امید تلاش است‏ بگونه ایى که این دو مفهوم لازم و ملزوم هم هستند. اگر فعّالیّت نباشد، امید داشتن ‏دروغ و بى معنى است و فعالیّت بدون امید غیر ممکن است. در این خصوص روایت‏ جالبى از امام صادق علیه السلام منقول است.

«قال: قُلت لأبی عبداللَّه علیه السلام اِنَّ قوماً من موالیک یُلمّون بالمعاصی‏ و یقولون نرجو. فقال علیه السلام: کذبوا، لیسوا لنا بموال اولئک قوم ترجّحت‏بهم الأمانیُّ، من رجا شیئاً عمل له و من خاف من شی‏ء هرب منه»(4).

شخصى به امام علیه السلام عرض مى‏کند: عدّه‏ایى از دوستان و پیروان شما مرتکب گناه ‏و معصیت الهى مى‏شوند و مى‏گویند ما امیدوار هستیم. امام ‏علیه السلام در پاسخ‏ مى‏فرمایند: اینان دروغ مى‏گویند و از پیروان ما نمى‏باشند. اینان گروهى هستند که‏ آرزوها بر آنان غلبه کرده است. هر کس به چیزى امید داشته باشد براى به دست ‏آوردن آن تلاش مى‏کند، و هر کس از چیزى ترس داشته باشد، باید در عمل از آن‏ گریزان باشد.

      امام علیه السلام در این روایت به روشنى حاصل و نتیجه? امیدوارى را این گونه بیان ‏مى‏فرمایند: امیدوار واقعى کسى است که امید در رفتار و اعمال او خود را نشان دهد و باعث تعالى و کمال وى گردد. یعنى امید در او داعى ایجاد کند که به سمت متعلّق ‏امید حرکت کند و براى تحصیل آن تلاش نماید.

      بنابر این اصل و اساس امید بازگشت به ذات اقدس الهى دارد و بندگان ‏راجى، در واقع به رحمت الهى امیدوارند و مرتبه? نهایى و کمالِ امید، امید به لقاءالهى است. اساس مطلب این است که تلاش ما باید در جهت رسیدن به فضل و رحمت الهى باشد.

تفاوت اصلى در این است که تلاش و تحمل سختى راه، براى رسیدن به ‏هدف، معمولاً با تعب، مشقت و درد و رنج همراه است؛ اما امیدوار واقعى این سختى‏ راه را حس نمى‏کند. در واقع تمام این سختى‏ها براى او شیرین و لذّت بخش ‏مى‏گردد و این از دیگر ثمرات امید است. یعنى امید، تحولى در انسان ایجاد مى‏کند که طىّ طریق و تحمّل درد و رنج براى رسیدن به هدف را براى انسان لذّت بخش ‏مى‏کند. تلاشِ انسانِ امیدوار خستگى به همراه ندارد؛ زیرا از لحظه لحظه آن لذّت ‏مى‏برد. وقتى انسان به دنبال محبوبى است و منزل محبوب دور و راه سخت و پرمشقّت است، انسان عاشق از طى طریق خسته نمى‏شود و چون به امید وصال ‏محبوب است از تمام رنجهاى راه لذّت مى‏برد و این مشقّت راه براى او شیرین و دلنشین است.

      نقطه کمال براى امیدواران این است که رنج عبادت بر آنها شیرین است رنج‏شب بیدارى و تعب نخوابیدن بر آنها هموار است؛ نه تنها هموار بلکه شیرین،دلنشین و دوست داشتنى است کسى که به دنبال نقطه امیدش حرکت مى‏کند، از بیدارى شب و روزه دارى طولانى روزهاى تابستان، بیدارى شبهاى طولانى ‏زمستان نه تنها خسته نمى‏شود بلکه لذّت مى‏برد. البته این تلاش، بذل مال هم ‏مى‏خواهد. خداوند مى‏فرماید:

«وَأَنفَقُوا مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ سِرّاً وَعَلاَنِیَةً یَرْجُونَ تِجَارَةً لَّن تَبُورَ»(5).

کسانى که از آنچه به آنان روزى داده‏ایم پنهان و آشکار انفاق مى‏کنند، تجارتى بى‏زیان و خالى از کساد را امید دارند.

      این تجارت و داد و ستد با خداوند است. او از بنده مى‏خواهد تا مخفیانه انفاق ‏نماید تا به رحمت و لقاء الهى دسترسى پیدا کند. کسى که کالاى گران ‏قیمت را به‏بهاى نازلى مى‏خرد، آیا احساس خسارت مى‏کند؟ او بعد از تحویل گرفتن متاع ‏احساس لذت و شیرنى مى‏کند و نمى‏گوید پول از کفم رفت و چیزى بدست نیاوردم.امام امیرالمؤمنین علیه السلام مى‏فرماید:

«صبروا أیّاماً قصیرة أعقبتهم راحة طویلة،تجارةٌ مُربحة یَسَّرَها لهم ربّهم»(6)

 کسانى که با پروردگار معامله مى‏کنند و این ایام‏ کوتاه عمر را بذل مى‏کند مشقّت را تحمل مى‏کنند و صبر پیشه مى‏کند و در مقابل‏ یک راحت و سعادت ابدى را

بدست مى‏آورند. سعادت ابدى با بذل یک امر موقت ‏یک تجارت شیرین است. در این معامله اگر بذل ثروت و مال، وقت، آرامش و آسایش و حتى اگر بذل جان نیاز باشد؛ شیرین است.

      با توجّه به اینکه در آستانه? ایّام با فضیلت عرفه مى‏باشیم به جاست چندجمله‏ایى در این خصوص عرض نمائیم این روایت را مرحوم محدث قمى در مفاتیح‏ نقل کرده است.

«سمعَ علی بن الحسین علیه السلام یوم عرفة سائلاً یسألُ الناسَ فقال له:ویحک أغیر اللَّه تسأل فی هذا الیوم إنَّه یُرجى لما فی بطون الحبالی فی ‏هذا الیوم أن یکون سعیداً»(7).

امام سجاد علیه السلام روز عرفه سائلى را دیدند. که در حال تکدّى و سوال از مردم‏است. امام علیه السلام به او فرمودند: واى بر تو! آیا در چنین روزى از غیر خدا تقاضامى ‏نمایى، در حالى که در این روز براى جنین در شکم مادر امید سعادتمندى ‏مى‏رود.

      کسانى که اهل عبادت و راز و نیاز مداوم هستند و همواره به فضل و رحمت ‏الهى امید دارند و به درجه‏ایى از معرفت نائل آمده‏اند که هر لحظه خود را در محضر الهى مى‏دانند و کمتر لحظه ایى را در غفلت به سر مى‏برند، توجّه این افراد و لطف‏الهى به اینگونه اشخاص نیازمند روز عرفه و غیر عرفه نمى‏باشد. اما علیرغم آن‏ بعضى از روزها و شبها گویى دعوت خاصّى از طرف محبوب و ذات اقدس الهى رسیده ‏است، این دعوت خاص اصولاً داراى رحمت خاصّى نیز هست. لذا براى درک ‏فضیلت این ایّام و بهرمندى از این دعوت ویژه بسیار سفارش شده است. این دعوت ‏فراگیر و همگانى است خداوند تعالى همه را از پیر و جوان، زن و مرد، بزرگ و کوچک ‏همه را به خوان کرم خود فرا خوانده است. کسانى که توفیق ندارند در صحراى عرفات ‏مشغول عبادت باشند مى‏توانند به دیگر مکانهاى متبرّک بروند و توفیق حضور درآنجا را درک نمایند. امام صادق علیه السلام مى‏فرمایند:

«أن اللَّه یوم عرفة ینظر إلى زوّار قبر الحسین علیه السلام فیغفر لهم ذنوبهم‏ و یقضى لهم حوائجهم قبل أن ینظر إلى أهل الموقف بعرفة»؛

خداوند تبارک وتعالى روز عرفه قبل از توجّه و نگاه به حجّاج حاضر در عرفات به زائران قبر امام حسین علیه السلام توجّه نموده و گناهانشان را مى‏آمرزد و حوائجشان را بر آورده مى‏سازد.

 

   غفلت، آفت امیدوارى

      متعلّق امید در این دعا را روشن نمودیم و گفتیم که امیدوار بدون تلاش راه به ‏جایى نمى‏برد، همچنین تلاشى که ظاهرى سخت دارد در نظر امیدوار جز شیرینى ‏نمى‏باشد. امّا آفتى که انسان امیدوار و راجى باید به آن توجّه کند غفلت است. راهى‏ که پیش روى داریم راهى است طولانى، این راه نیازمند معلّم و هادى مى‏باشد. اگرکسى به نشانه‏ها و تابلوهاى راهنما در مسیر توجّه نکند، گمراه مى‏گردد. به عبارت ‏دیگر امیدوار نمى‏تواند غافل باشد، بلکه باید با کمک معارف الهى نقطه? امید را در نظر بگیرد و تلاش نماید تا به مقصد برسد. آیه هفت سوره یونس به روشنى این نکته ‏را بیان مى‏کند،

«إَنَّ الَّذِینَ لاَ یَرْجُونَ لِقَاءنَا وَرَضُواْ بِالْحَیاةِ الدُّنْیَا وَاطْمَأَنُّواْ بِهَا وَالَّذِینَ هُمْ عَنْ ‏آیَاتِنَا غَافِلُونَ»(8).

آنان که به روز رستاخیز و ملاقات امیدوار نمى‏باشند و به زندگى دنیا خشنودشدند و بر آن تکیه کردند و آنها از آیات ما غافلند.

 

   سؤال و اعطاء

      امام سجاد علیه السلام مناجات الراجین را با این جمله آغاز مى‏نمایند: «یا من إذاسئله عبدٌ أعطاه» اى کسى که اگر بنده‏ایى از تو تقاضا نماید به او پاسخ مى‏دهی(امام علیه السلام بین دو مفهوم سؤال و اعطاء رابطه? مستقیم برقرار نموده است. به عبارت ‏دیگر امام مى‏فرمایند: رحمت الهى بگونه‏ایى است که به محض تحقّق سوال، اعطاء قطعى است. در دعاى ابو حمزه مى‏خوانیم «ولیس من صفاتک أن تأمر بالسؤال وتمنع العطیّة» خداوند! از صفات تو این نیست که، بندگان را به تقاضا نمودن امرنمایى و از طرف دیگر در مقابل این سوال و اظهار حاجت، بخل نموده و پاسخ بنده را ندهى. نمى‏شود ما را به گدایى امر نموده باشى امّا به گداى در خانه خود عطا ننمایى.خود در قرآن فرمودى:

«وَأَمَّا السَّائِلَ فَلاَ تَنْهَرْ»(9).

سوال کننده را از خود مران.

خدا اجلّ، ارفع و اعظم از آن است که کسى از او گدایى کند و او رد نماید. در این ایّام که فصل دعا و گدایى درب خانه? خداست باید توجّه داشته باشیم که نزد کسى ‏در حال سوال هستیم که مالک تمام خزائن است او ربّ العالمین و مالک الملوک ‏است. هر چه اعمّ از مادّى و معنوى از او بخواهیم دریغ نمى‏نماید اما باید توجّه داشته ‏باشیم که سوال محقّق گردد، تا ارتباط مورد نظر فراهم گردد.

      حال این سوال مطرح مى‏گردد که علیرغم این همه سوال و دعا، چرا استجابت و اعطاء نمى‏باشد؟ پاسخ در عدم تحقّق سوال و دعا است. یعنى دعا درست نبوده خواندن و نحوه? سؤال غلط بوده است. لذا باید بیاموزیم که از خدا چه ‏حوائجى را طلب کنیم. اگر دنیا، قدرت و ثروت از خدا بخواهیم مى‏دهد، زیرا این ‏مسائل براى خدا ارزشمند نیست. براى نمونه خداوند به قارون ثروت فراوان عطا نمود و قدرت را هم به فرعون که «أبغض خلق اللَّه» بود عنایت نمود. امّا آیا مقام قرب‏ و صفا و مقام تنزّه و پاکیزگى روح را هم عنایت نمود؟ اگر کسى به مقام قرب و تنزّه‏ رسید دیگر هرگز دنیا را از خداوند نمى‏خواهد. در آن هنگام عبد و اصل جز رضاى‏ خالق چیزى مطالبه نمى‏کند. انبیاء و اولیاء الهى هیچکدام دنیا و متعلّقات آن را ازخداوند نخواستند.

      در مجموعه? انبیاء (علیهم السلام) فقط سلیمان از خداوند دنیا طلب نمود. خداوند در قرآن‏کریم کریم مى‏فرماید:

«قَالَ رَبِّ اغْفِرْ لِی وَهَبْ لِی مُلْکاً لاَّ یَنبَغِی لِأَحَدٍ مِّنْ بَعْدِی إِنَّکَ أَنتَ الْوَهَّابُ»(10).

گفت: پروردگارا! مرا ببخش و حکومتى به من عطا کن که بعد از من سزاوار هیچ‏کس نباشد، که تو بسیار بخشنده‏ایى.

      علّت اینکه حضرت سلیمان از خداوند دنیا و ملک منحصر به فرد خواسته ‏است براى ما روشن نیست. امّا در روایات ذکر شده است که ایشان آخرین پیامبرى‏است که وارد بهشت مى‏گردد، چرا که دنیا پاسخگویى و مشکلات به همراه دارد. من ‏از این فرصت مى‏خواهم استفاده کنم و نکته ایى را به عزیزان تذکّر دهم. ما و شما راهى را انتخاب کرده‏ایم، نکند مشاکل دنیوى، زر و زیورهاى دنیا، سختى‏هاى دنیا و فریب کارى‏هاى دنیا ما را منحرف کنند. خیلى‏ها در همین عصر ما، حضور داشتند که آنها را در محافل دینى و در محافل علمى مى‏دیدیم که اهل مباحثه و مذاکره? ‏علمى هم بودند اما لباس روحانیّت نداشتند. اینان در حوزه درس خوانده‏اند و حتّى ‏گاهى به

مرتبه? اجتهاد هم رسیده‏اند. امّا به خاطر مضایق دنیوى به سفره? بقیّةاللَّه ‏علیه السلام پشت کرده و رفته‏اند. نکند مضایق و مشاکل دنیوى ما را چنان جلب خود کند که گاهى سؤالمان از خدا مطالب بى ارزش باشد و اگر هم جواب درستى نگرفتیم ‏العیاذ باللَّه به این سفره پشت کنیم. سفره? با برکتى که همه? نعمت‏هاى الهى در آن ‏وجود دارد و خیر آن در همین اقلّ قلیل است. من بالعیان مى‏بینم بعضى از تفکّرات ‏و چهره‏ها را که به خاطر مطامع دنیوى حوزه و درس و بحث را رها کرده‏اند و به‏سمت‏هاى دیگرى رفته‏اند.

      خداوند همه ما را از مزالّ اقدام محافظت کند.

 



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » حسام الدین شفیعیان ( سه شنبه 92/9/12 :: ساعت 10:25 عصر )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ

آخرین یادداشت در وبلاگ دفاع بلاگ خوش آمدید
به بخش نماز خوش آمدید
نماز
نماز
نماز
نماز//دومین جشنواره تبیان قم//
[عناوین آرشیوشده]